شاربن (anthrax)

5
(1)

⚪عامل: باکتری باسیلوس آنتراسیس
🔼در همه مهره داران بیماری زا است اما در گاو و گوسفند رایج تر است. شیوع آن در اسب و بز کمتر است.
تقریباً همیشه کشنده است

🔴علائم

1▫در گاو و گوسفند اغلب مرگ ناگهانی بدون علائم اما گاهاً تب (تا 42 درجه)، سپتی سمی (پرخونی مخاطات، سختی تنفس، افزایش شدید ضربان قلب)، کاهش شدید شیر و شاید زرد یا خون آلود شدن شیر، شاید سقط، شاید اسهال، شاید ادماتوز شدن زبان و سر و سینه و گردن قبل از مرگ (2-1 ساعت قبل از مرگ) دیده شوند

2▫اما اسب های بیمار معمولاً 4-2 روز زنده می مانند و به ندرت مرگ ناگهانی دیده می شود

☑️اسب مبتلا در این چند روز ممکن است تب، اسهال و کولیک، ادم در نقاط مختلف بدن (به ویژه گردن و حلق) و سختی تنفس نشان دهد سپس تلف شود

3▫خروج خون تیره از همه منافذ لاشه بیمار به طوری که خون منعقد نمی شود

✒جمود نعشی در لاشه دیده نمی شود

🔼به علت خطر بیمار شدن انسان نباید به هیچ وجه لاشه بیماران را باز کرد

4▫در صورت باز کردن لاشه معمولاً طحال بزرگ و نرم شده است و خون ریزی های زیادی در اندام های مختلف و تجمع مایع آبکی-خونی در محوطه های بدنی دیده می شود

🔼گوشت، پوست، استخوان، مو، خون بیماران و خاک در تماس با بیمار، برای حیوانات دیگر و انسان ها، عفونی است

🔵روش اصلی انتقال: بلع مواد آلوده است اما استنشاق، تماس فیزیکی پوستی که زخم شده با خاک/مواد عفونی و نیش حشرات نیز باعث انتشار باکتری می شوند

⚪علائم در انسان: 95 درصد موارد به شکل بیماری پوستی است: تشکیل پاپول های کوچک که بعد از 24-12 ساعت تبدیل به تاول های حاوی مایع می شوند و پس از 1 هفته، زخم شده و به شکل یک دلمه تیره که فاقد درد است در می آیند

🔼احتمال مرگ در انسان: 40-10 درصد مبتلایان

🔴درمان: ممنوع است و حیوانات در تماس با بیمار باید قرنطینه شوند

🔵کنترل: واکسن (واکسن حاوی باکتری زنده است پس همزمان با آنتی بیوتیک ها تجویز نشود)

📚Textbook of veterinary internal medicine, 11th edition

Click on a star to rate it!

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *